Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tvrdá izolace, aneb co vlastně zabíjí naše seniory?

Při letošním březnovém uzavření domovů ústavní péče pro seniory prudce stoupl počet úmrtí v těchto zařízeních. Ne však kvůli nemoci Covid-19, ale právě díky chybějícímu kontaktu s blízkými osobami. 

Situace, ve které se nyní v čase Covid-19 nacházíme, je velmi vážná. Na druhou stranu je třeba v opatřeních postupovat tak, abychom ještě více neuškodili na duševním zdraví lidí. Tak například velmi ohroženou skupinou jsou naši senioři v domovech ústavní péče. Všichni dobře chápeme, že je nutné tuto skupinu chránit a určitým způsobem izolovat. Co je však naprosto zcestné, je úplná izolace a nemožnost hlavně velmi starých lidí, vidět se se svými blízkými. 

Pokud budu na sklonku svého života, měl bych mít zásadní právo, zda chci já sám za sebe podstoupit riziko nákazy či nikoli. V případě, kdy mi zbývá pár měsíců života, a nebo jednoduše je pro mě kontakt s rodinou natolik zásadní, že se sám chci vystavit riziku nemoci, mělo by záležet na mém rozhodnutí. Našim seniorům by měl být umožněn základní kontakt s rodinami. Nevíme totiž jak dlouho bude tato situace trvat a nakolik bude nutné celoplošná opatření kvůli nemoci Covid-19 držet. 
Když však sledujeme vývoj úmrtí seniorů v domovech ústavní péče v tomto roce, pak můžeme vidět, že situace je více než alarmující: 

Senioři umírali více kvůli izolaci od své rodiny než na covid. Chybějící kontakt s blízkými osobami všeobecně zhoršuje stav a psychiku každého jedince a v tomto případě tak bylo i u seniorů v domovech ústavní péče. S březnovým příchodem koronaviru do Česka se domovy ústavní péče uzavřely definitivně. Dalším důležitým aspektem, který měl zabránit šíření nákazy mezi klienty, bylo i přespávání personálu v domovech pro seniory. Jenže po této izolaci seniorů od jejich blízkých se dostavily ještě horší výsledky. Začala totiž zabíjet sama izolace, nikoliv covid. Počet zemřelých v domovech seniorů prudce vzrostl a to i v poměru k celkovému počtu mrtvých. 

V ústavech zemřelo 5441 lidí, 77 z nich zemřelo na následky nemoci covid. V celkovém měřítku se zvětšil počet mrtvých oproti loňsku o 425 osob, což je více než v minulých letech. Podíl zemřelých na celorepublikovém počtu úmrtí také stoupl z 8,07 procenta v roce 2018 na nynějších 9,56 procenta. 

Odborníci uvádějí, že příčinou úmrtí je také zhoršený přístup ke zdravotní péči během koronavirové izolace. Podle expertů je však největší příčinou úmrtí právě izolace. Proto je také velmi zásadní k izolaci seniorů přistupovat jen výjimečně a pouze na dobu nutnou. 

Pokud již izolace seniorů má plnit svou funkci, je také velmi důležité hledat cesty kontaktu s osobami blízkými. V dnešní době nám technika umožňuje rozhovor například přes skype či jinou cestou. Mnozí senioři však tvrdí, že je pro ně naprosto zásadní si poslední dny života užít naplno a nikoliv ve smutku za blízkými osobami, ikdyž by měl být jejich život s nástupem rizika onemocnění zkrácen. Pro nás je to tedy morální otazník k zamyšlení a věřím, že každý z nás by dříve nebo později po dlouhé izolaci v ústavním zařízení chtěl svou rodinu vidět.

Vezmeme-li tedy v potaz to, že by samotná návštěva dodržovala přísná hygienická opatření, jako je nasazení respirátorů, dezinfekce rukou, dvoumetrový odstup a doba návštěvy by nepřekročila hodinu, pak nevidím problém, proč by návštěvy našich seniorů i v této těžké době nemohly fungovat. 

Říka se, že psychika je půl zdraví. Umožněme prosím našim nejstarším i v tomto těžkém čase žít jejich dny dosytosti a v plné pohodě a radosti.  

 

Věra Adamusová  

 

 

 

 

 

   

 

   

Autor: Věra Adamusová | sobota 17.10.2020 13:07 | karma článku: 25,16 | přečteno: 872x
  • Další články autora

Věra Adamusová

Pirátka a Andělka z KDU-ČSL spolu - Exkurze do Evropského parlamentu

Během měsíce Listopadu jsme dostali možnost jako základní škola – ZŠ a MŠ Družby Karviná zúčastnit se exkurze do Evropského parlamentu.

7.12.2023 v 17:40 | Karma: 11,37 | Přečteno: 517x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Adamusová

Proč si Sociální pedagog zaslouží být pedagogickým pracovníkem?

Sociální pedagog a jeho role na základních a středních školách je nezastupitelná. Proto jsem se také jakožto sociální pedagog na ZŠ a MŠ Družby Karviná rozjela v červnu 2023 do Poslanecké sněmovny.

4.10.2023 v 17:32 | Karma: 9,54 | Přečteno: 411x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Adamusová

Šikana jako běžná záležitost...

Zvykli jsme si na to, že je šikana součástí naší společnosti. Je běžné, že dochází k šikaně ve školách, na pracovištích nebo doma. Běžně se pak také stává, že učitelé nebo nadřízení šikanu neřeší.

11.10.2021 v 22:03 | Karma: 12,45 | Přečteno: 420x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Adamusová

Nenechme si vzít naději vlivem emočního tlaku v čase Covid-19

Je evidentní, že se nacházíme v jednom z těžkých časů dějin lidstva. Na zdravotnický personál i na nás všechny je vyvíjen obrovský tlak v důsledku šíření viru Covid-19 a zatím přesně nevíme, jak vše bude pokračovat.

24.10.2020 v 15:28 | Karma: 12,11 | Přečteno: 282x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Počet článků 5
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 499x
PR a sociální sítě. Sociální pracovník. Člen Komise kulturní a letopisecké města Havířov - členka KDU-ČSL Havířov. Politicky aktivní. Vystudovaný obor - sociální práce a osobní koučink. Nově také Sociální pedagog na ZŠ a MŠ Družby Karviná. Člen Komise pro národnostní menšiny a integraci cizinců v ČR. Člen Valné hromady a Facilitátor Asociace sociálních pedagogů ČR. Člen Komise pro občanské záležitosti Rady města Havířova. Motivem mé práce je umožnit obyčejným lidem zasahovat a vyjadřovat se k politickému dění v naší zemi, neboť samotné politiky si volí občané. Politici pak jsou zde proto, aby sloužili a pracovali primárně pro ně. Dále mám na srdci zlepšení kvality vzdělávání na ZŠ a SŠ v ČR. 

Seznam rubrik