Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nenechme si vzít naději vlivem emočního tlaku v čase Covid-19

Je evidentní, že se nacházíme v jednom z těžkých časů dějin lidstva. Na zdravotnický personál i na nás všechny je vyvíjen obrovský tlak v důsledku šíření viru Covid-19 a zatím přesně nevíme, jak vše bude pokračovat. 

Co je však naprosto zásadní v této situaci a i když je to velmi těžké, je zachovat si alespoň trochu klidu a racionálního uvažování. Pokud totiž je lidská mysl vystrašená, pak lidé jednají iracionálně a je snažší dělat zásadní a někdy i fatální chyby. 

V tomto čase chybují politici, ale i média.  Každý večer můžeme vidět zpravodajství plné katastrofických scénařů a dat. Pak je tedy jasné, že po čase budeme válčit s vlastními stavy úzkosti a deprese. Ale právě nyní o to více potřebujeme, aby rodiče byli silní a schopni učit své děti. Potřebujeme, aby zdravotníkům bylo pomoženo a aby cítili, že za nimi stojíme. Potřebujeme chránit ohrožené skupiny jako jsou senioři. Potřebujeme se věnovat našim dětem a mládeži, která je nucena zůstávat doma a přišla tím o kus svobody. Proto chci apelovat na média, aby informace o Covid-19 začaly podávat rozumně a v míře, která nepoloží Český národ strachy na kolena. 

Sami politici by měli hledat cestu spolupráce a vzájemné pomoci namísto handrkování a válek. V otázce pana Prymuly je jasné, že chyba které se dopustil, není možno tolerovat a je třeba výměny ministra zdravotnictví. V jiném případě by bohužel důvěra lidí absolutně klesla ještě více než doposud. Je nutno pomoci zdravotnickému systému a potřebujeme také mnohé dobrovolníky, aby přidali ruku k dílu. Potřebujeme však také povzbuzení, klid a chladnou hlavu namísto beznaděje, přehnaných emočních výlevů a hysterie. 

Je před námi čas, který nebude lehký a bude třeba se obrnit a zabrat. Musí zabrat maminky, které učí své děti doma a navíc pracují. Musí zabrat politici a to hlavně v tom, aby dokázali spolupracovat a nacházet účinná a reálná řešení této situace. Musí zabrat dobrovolníci, kteří mají kapacitu a čas pomoci a poprat se se strachem z nákazy. A k tomu všemu je třeba říci, že nic netrvá věčně. Ani Covid-19 nebude mít tuto sílu stále. Věřím, že příjde okamžik, kdy se křivka začne zplošťovat a klesat. Je třeba si ale také uvědomit, že Covid-19 tady byl a bude dále. Je nutné uvidět tento čas a maximálně dodržovat nařízení a hygienu, ale také pochopit, že je potřeba vzít věci tak jak jsou a nehroutit se z toho, že se nedaří hned dle našich představ vir zastavit tak, jak bychom chtěli. A je také logické, že při takovém množství testů musí nutně přijít nárůst nakažených. Myslíte si ale, že tomu bylo jinak přes letní měsíce...? Také je důležité vzít v potaz, že je čas chřipkové epidemie obecně. 

Vždycky po všech zamračených dnech příchází slunce a nebude tomu jinak ani nyní. Každý charakter však bude tak trošku prozkoušen, ale jsme jen lidé, a proto máme dovoleno chybovat. Berme proto prosím ohled na ohrožené skupiny, dodržujme pravidla nošení roušek, rozestupy a hygienu rukou. Nenechme si však vzít naději, naději na to, že okolnosti se změní a znovu přijdou dobré a lepší dny. Dobré a lepší dny pro nás všechny. Nedovolme ani to, aby ekonomika byla zásadním způsobem položena na lopatky. Potřebujeme fungovat, potřebujeme jako země prosperovat. Nikdo z nás určitě nechce, aby v konečném důsledku bylo více obětí v souvislosti s ekonomickou krizí a nedostatečností, než vlivem šíření viru Covid-19.

Přeji Vám klidné dny i v tomto těžkém čase, aby jste si dokázali najít i nyní chvíle naděje a odpočinku se svou rodinou a blízkými a z nich dokázali čerpat.

Věra Adamusová

 

Autor: Věra Adamusová | sobota 24.10.2020 15:28 | karma článku: 12,11 | přečteno: 282x
  • Další články autora

Věra Adamusová

Pirátka a Andělka z KDU-ČSL spolu - Exkurze do Evropského parlamentu

Během měsíce Listopadu jsme dostali možnost jako základní škola – ZŠ a MŠ Družby Karviná zúčastnit se exkurze do Evropského parlamentu.

7.12.2023 v 17:40 | Karma: 11,38 | Přečteno: 520x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Adamusová

Proč si Sociální pedagog zaslouží být pedagogickým pracovníkem?

Sociální pedagog a jeho role na základních a středních školách je nezastupitelná. Proto jsem se také jakožto sociální pedagog na ZŠ a MŠ Družby Karviná rozjela v červnu 2023 do Poslanecké sněmovny.

4.10.2023 v 17:32 | Karma: 9,54 | Přečteno: 411x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Adamusová

Šikana jako běžná záležitost...

Zvykli jsme si na to, že je šikana součástí naší společnosti. Je běžné, že dochází k šikaně ve školách, na pracovištích nebo doma. Běžně se pak také stává, že učitelé nebo nadřízení šikanu neřeší.

11.10.2021 v 22:03 | Karma: 12,45 | Přečteno: 420x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Adamusová

Tvrdá izolace, aneb co vlastně zabíjí naše seniory?

Při letošním březnovém uzavření domovů ústavní péče pro seniory prudce stoupl počet úmrtí v těchto zařízeních. Ne však kvůli nemoci Covid-19, ale právě díky chybějícímu kontaktu s blízkými osobami.

17.10.2020 v 13:07 | Karma: 25,16 | Přečteno: 872x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 5
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 499x
PR a sociální sítě. Sociální pracovník. Člen Komise kulturní a letopisecké města Havířov - členka KDU-ČSL Havířov. Politicky aktivní. Vystudovaný obor - sociální práce a osobní koučink. Nově také Sociální pedagog na ZŠ a MŠ Družby Karviná. Člen Komise pro národnostní menšiny a integraci cizinců v ČR. Člen Valné hromady a Facilitátor Asociace sociálních pedagogů ČR. Člen Komise pro občanské záležitosti Rady města Havířova. Motivem mé práce je umožnit obyčejným lidem zasahovat a vyjadřovat se k politickému dění v naší zemi, neboť samotné politiky si volí občané. Politici pak jsou zde proto, aby sloužili a pracovali primárně pro ně. Dále mám na srdci zlepšení kvality vzdělávání na ZŠ a SŠ v ČR. 

Seznam rubrik